7 tips: Hoe krijg ik mijn witte overhemden wit?

7 tips: Hoe krijg ik mijn witte overhemden wit?

Een wit overhemd dat niet helemaal wit is ziet er al snel groezelig uit. Niet zo handig als je er netjes uit wilt zien voor een zakelijke gelegenheid. Ben je op zoek naar tips om je witte overhemden weer stralend wit te krijgen? Dan zit je hier goed! We geven je 7 handige tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Je kleding kan grauw geworden zijn. Misschien is je overhemd eens per ongeluk in de gekleurde was beland. Of is er een rode of zwarte sok in je witte was terecht gekomen? Kan gebeuren!

Er kunnen ook gele oksels of vlekken ontstaan zijn. Hieronder leggen we beide problemen (met oplossingen) uit.

1.      Baking soda

Baking soda staat bekend als bleekmiddel. Maak een grote emmer water met lauw water klaar en voeg hier een schep baking soda aan toe. Roer het geheel even goed door elkaar zodat de baking soda en het water zich goed mengen. Dompel je overhemd in de emmer met water en laat het een uurtje intrekken.

Na dit uurtje doe je het overhemd in de wasmachine en was je hem op een normaal programma. Je kunt eventueel nog een beetje baking soda toevoegen aan het bakje in de wasmachine.

Is je overhemd nog niet helemaal stralend wit na dit proces? Dan kun je het nog eens herhalen.

2.      Schoonmaak azijn

Ook schoonmaak azijn verwijderd geurtjes en kleurtjes. Giet een fles schoonmaak azijn in een emmer (zonder water) en dompel je witte overhemd in het azijn. Laat het een aantal uur trekken.

Hierna doe je het overhemd gewoon in de wasmachine. Eventueel kun je dit hele proces nog eens herhalen.

3.      Buiten drogen

Om je witte was mooi wit te houden laat je het buiten drogen in de zon. De zonnestralen zorgen ervoor dat de was nog witter wordt. Maar let op, als je de was te lang laat hangen kan het weer gaan vergelen.

Voor donkere kleding of gekleurde kleding geldt juist dat je het niet in de zon moet laten drogen. Dan worden ze sneller vaal.

4.      Ontkleuringsmiddel

Bij de drogist zijn ontkleuringsmiddelen te koop speciaal voor de witte was. Het merk HG heeft bijvoorbeeld zo’n product. Deze kun je gebruiken in de machine of in combinatie met een handwasje. Hij zorgt ervoor dat doorgelopen kleuren verwijderd worden, zodat je witte was weer wit is.

Dit moet je dus alleen toevoegen aan witte was en NIET aan gekleurde was.

5.      Ossengalzeep

Een trucje uit grootmoeders handboek is het gebruik maken van ossengalzeep. Ossengalzeep is, zoals de naam al doet vermoeden, een product gemaakt uit zeep en runder-gal.

Oké, dit trucje is dus minder geschikt voor de vegans onder ons. Maar voor de anderen is het zeker het proberen waard. Ossengalzeep is hét middel om vlekken te verwijderen.

Maak de zeep eerst met water nat zodat het een beetje gaat schuimen. Bestrijk vervolgens de vlekken of gele oksels met de zeep. Met behulp van je vingers, een borstel of een doek wrijf je de zeep goed in op de vlek. Laat het kort intrekken en was het kledingstuk vervolgens goed uit.

Laat het kledingstuk even rusten en was het daarna uit in de wasmachine, op een normaal programma.

6.      Biotex

Voor vlekken en gele oksels is Biotex ook een oplossing. Breng wat Biotex direct aan op de vlek, of maak een emmer met een mengsel van water en Biotex en laat je overhemd hier een halfuur in weken.

Daarna was je je overhemd op een normaal programma uit in de wasmachine. Indien nodig herhaal je deze routine nog een keer.

7.      Bleek

Gebruik dit als allerlaatste optie. Bleek is vrij agressief en zal de stof aantasten. Doe dit dus liever niet als je overhemd gemaakt is van een dure, kwetsbare stof. En gebruik deze oplossing niet te vaak.

Deze optie is ook niet geschikt voor gekleurde overhemden. Het zal direct de kleur eruit bleken.

Voeg een beetje bleekmiddel toe aan een emmer water (1/20) en laat het overhemd hier ongeveer een halfuur in weken. Spoel het overhemd daarna goed uit en was het op een zo hoog mogelijke temperatuur (maar wel volgens de wasvoorschriften) in de wasmachine.

6 tips om witte overhemden wit te houden

Vooral als je een wat luxer overhemd koopt is het fijn om deze zo lang mogelijk wit te houden. Voorkomen is hierbij echt beter dan genezen. Een aantal tips:

Kleuren scheiden - Scheiden, scheiden en nog eens scheiden. Het is ontzettend belangrijk dat er geen gekleurde was tussen de witte was komt. Hierdoor gaan de kleuren “doorbloeden” en wordt je witte was snel grauw.

Wit wasmiddel - Gebruik echt een speciaal wasmiddel voor witte was. Hier is vaak een mild bleekmiddel aan toegevoegd, zodat je witte was mooi wit blijft. Een wasmiddel voor witte was is dus niet geschikt voor de gekleurde was (ook niet als je gekleurde wasmiddel even op is) want hij zal de kleur uit het kledingstuk halen, waardoor het snel vaal wordt.

In de zon - Laat je witte overhemden in de zon drogen. Zoals we eerder al noemden, blijft witte was mooier wit als het in de zon droogt. Maar niet te lang, want dan wordt het weer geel.

T-shirt als basis - Draag een T-shirt onder je overhemd. Gele plekken worden veroorzaakt door zweet en deodorant. Door een T-shirt te dragen vangt deze de “klappen” op. Een wit T-shirt is makkelijker te vervangen.

Deodorant – Deodorant is een grote boosdoener van gele oksels. Gebruik er minder van, of ga voor een roller deo. Bij voorkeur kies je een deodorant zonder aluminium.

Katoen – Een overhemd van katoen voelt koeler en ademt meer. Hierdoor zul je minder snel zweten. Polyester staat ook wel bekend als “zweet stofje”. Toch heeft polyester weer andere voordelen. Zo behoud een overhemd van polyester beter zijn kleur, krimpt deze minder in de was en kreukt deze minder.

Nu weet je wat je moet doen om je overhemden wit te krijgen. En vooral: hoe je ze voortaan wit houdt. Is jouw overhemd niet meer te redden? Bekijk dan onze collectie witte overhemden voor een mooi, nieuw model van hoogwaardige kwaliteit.

Succes! En heb je meer tips? Laat het ons gerust weten.

Schrijf een opmerking

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.